Σχολική Βιβλιοθήκη 3ου Γυμνασίου Ρόδου

"Πάντα φανταζόμουν τον Παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης…" Jorge Luis Borges, Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ

2012-2013

Έτος Καβάφη το 2013 ? 150 χρόνια από την γέννηση του κορυφαίου ποιητή

kavafis

 

 

 

 

 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή, ανακηρύσσει το 2013 «Έτος Κ.Π. Καβάφη».
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863?1933) ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο λόγος του λιτός, συμβολικός, αλλά και διαχρονικά επίκαιρος, χαρακτηρίζεται από τη γνωστή λεκτική και δραματική «καβαφική» ειρωνεία, η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς για αρκετούς μεταγενέστερους ποιητές.
Το έργο του υπήρξε αντικείμενο μελέτης σε ολόκληρο τον κόσμο και κατέλαβε μία εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή ποίηση, ύστερα από μεταφράσεις των ποιημάτων του στα Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Γιαπωνέζικα και πολλές άλλες γλώσσες.
Η Γεν. Δ/νση Σύγχρονου Πολιτισμού, η Διεύθυνση Γραμμάτων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ) θα έχουν τον κεντρικό σχεδιασμό του προγράμματος δράσεων και θα συνεργασθούν με το Ίδρυμα Ωνάση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), το οποίο έχει στη δικαιοδοσία του το πλήρες αρχείο του ποιητή, τις ξένες πρεσβείες χωρών στην Ελλάδα, τις έδρες Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού των πανεπιστημίων εξωτερικού, στα οποία διδάσκεται ο Καβάφης, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα στην Αλεξάνδρεια, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, λογοτεχνικά σωματεία και άλλους φορείς.
Στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του αρχείου Καβάφη www.kavafis.gr μπορείτε να βρείτε όλα τα έργα του ποιητή καθώς και πλούσιο ανέκδοτο υλικό, όπως αυτό προκύπτει από την συνεχιζόμενη μελέτη του αρχείου του

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2012
Στον Θανάση Βαλτινό απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Βαλτινός

 

 

 

 

 

 

Στον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας. «Είναι οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική χαρά και αναγνώριση, αν και σκιάζεται από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους και στην καθημερινή τους ζωή η κρίση, της οποίας οι διαστάσεις γίνονται ολοένα οξύτερες. Πάντως είναι μια μεγάλη χαρά», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός.

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας της Αρκαδίας το 1932. Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε κινηματογράφο. Μετέφρασε τις Τρωάδες του Ευριπίδη και την Ορέστεια του Αισχύλου για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ελλάδας, της οποίας και διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών. Το 1984 τιμήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο σεναρίου για την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα», και το 1990 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος για τα «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60». Το 2008 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα της Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας. Βιβλία του μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στη Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Τουρκία, Αμερική.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω βιβλία του: – Η Κάθοδος των Εννιά, 1984 – Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, βιβλίο πρώτο: Αμερική, 1990 – Τρία ελληνικά μονόπρακτα, 1989 – Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο, 1994 – Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60, 1992 – Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν, Διηγήματα, 1992 – Φτερά μπεκάτσας, 1992 – Ορθοκωστά, 1994 – Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί – ’22, 2000 – Ημερολόγιο 1836-2011, 2001 – Εθισμός στη νικοτίνη, Διηγήματα, 2003 – Άνθη της αβύσσου, 2008 – Ο τελευταίος Βαρλάμης, 2010 – Ανάπλους, 2012

2011-2012

Όταν… η Ζωρζ Σαρή

Ζωρζ Σαρή

 

 

 

 

 

 

 

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 σε ηλικία 87 ετών η συγγραφέας δεκάδων παιδικών βιβλίων, μεταφράστρια και ηθοποιός Ζωρζ Σαρή. Έζησε μια ζωή γεμάτη, απρόβλεπτη, δύσκολη, γοητευτική. Και ήταν παρούσα από νωρίς σε πολλές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση. Στη διάρκεια του Εμφυλίου, ακολούθησε το δρόμο της εξορίας, όπως πολλοί άλλοι, και έφυγε για το Παρίσι. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1962. Για να βιοποριστεί στράφηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο έως την επιβολή της δικτατορίας κατά την οποία σταματά να παίζει για λόγους ιδεολογικούς. Τότε στράφηκε στο παιδικό βιβλίο: Ο θησαυρός της Βαγίας, το 1969, που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους, έδειξε και στην ίδια έναν άλλο δρόμο, το δρόμο του παραμυθιού, μέσα από τον οποίον πολύ δύσκολα πράγματα λέγονται σε μικρά παιδιά. Και τον υπηρέτησε με αφοσίωση, αγάπη και όραμα τον δρόμο του παιδικού βιβλίου η Ζωρζ Σαρή. Επίσης, υπέγραψε δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. Τα βραβεία δεν άργησαν να έρθουν. Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το βιβλίο της «Νινέτ» καθώς και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος τη βράβευσε ξανά το 1999.

«Η Νινέτ είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα. Η αφήγηση χαρακτηρίζεται από άνεση και εξαιρετική τεχνική. Στη Νινέτ παρακολουθούμε την εξελικτική πορεία της ηρωίδας από τη γέννησή της στην Κωνσταντινούπολη ως το γάμο της στα είκοσί της χρόνια στην Αθήνα αφού έχει περάσει μέρος της ζωής της στην Οδησσό, στο Παρίσι, στον Σαιν-Λουί της Σενεγάλης.??Καίρια ιστορικά γεγονότα (Οκτωβριανή επανάσταση, Μικρασιατική καταστροφή, δικτατορία Μεταξά) πλαισιώνουν την αφήγηση στο σαγηνευτικό ταξίδι στο χρόνο?». Η Νινέτ δεν αποτελεί μόνον την κορύφωση της μακράς συγγραφικής πορείας της Ζωρζ Σαρή, αλλά και ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας».

Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χ.Κ. Άντερσεν. «Με τα έργα της υπήρξε από τους πρώτους συγγραφείς που οδήγησαν στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου. Η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε το παιδί ως αυτόνομο άτομο με δική του προσωπικότητα και προέβαλε ήρωες ρεαλιστικούς». Καθιέρωσε ένα νέο τρόπο γραφής στο νεανικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα, τόσο λόγω του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.

Επιλεγμένη Εργογραφία:

- Ο θησαυρός της Βαγίας, 1969
- Όταν ο ήλιος, 1971
- Το γαϊτανάκι, 1973
- Κόκκινη κλωστή δεμένη, 1974
- Τα γενέθλια, 1977
- Τα στενά παπούτσια, 1979
- Η σοφή μας η δασκάλα, 1982
- Οι νικητές, 1983
- Ο Αθηνόδωρος, 1987
- Το ψέμα, 1987
- Τα Χέγια, 1987
- Η αντιπαροχή, 1989
- Το παραράδιασμα, 1989
- Κρίμα κι άδικο, 1990
- Οι νικητές, 1992
- Η πολυλογού, 1993
- Νινέτ, 1993
- Ζουμ, 1994
- Ε.Π., 1995
- Μια αγάπη για δύο, 1996
- Ο χορός της ζωής, 1998
- Σοφία, 1998
- Κλειστά χαρτιά [με την κόρη της Μελίνα Καρακώστα], 2001
- Η κόκκινη κοτούλα, 2002
- Ο Κύριός μου, 2002
- Τότε…, 2004
- Γράμμα από την Οδησσό, 2005
- Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά [με την Άλκη Ζέη], Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, 2006

2010-2011

Μικρό Αφιέρωμα στην επέτειο της 7ης Μαρτίου
Κάθε μήνα στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη εκτίθενται βιβλία με θέματα εμπνευσμένα είτε από την επικαιρότητα, τις εθνικές και τις παγκόσμιες γιορτές είτε από τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Ο μήνας Μάρτιος, με αφορμή την 7η Μαρτίου, επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, είναι αφιερωμένος στα Δωδεκάνησα. Σε ειδικό χώρο εκτίθενται βιβλία ιστορικά, λογοτεχνικά, λαογραφίας, μελέτες και έρευνες που αφορούν στα Δωδεκάνησα, από δωδεκανήσιους συγγραφείς στην πλειονότητά τους. Παράλληλα, προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες του Ινστιτούτου Luce με Επίκαιρα από την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Διαβάστε σχετικά: Αφιέρωμα της Καθημερινής  για την Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα Αφιέρωμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου  στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου Αφιέρωμα της Πολιτιστικής Πύλης του Αρχιπελάγους του Αιγαίου (ΙΜΕ)

Comments are closed.